اما اگر بدانیم در همسایگی ما و چند کوچه آنطرفتر کودکان و زنانی هستند که به دلیل ندانم کاری پدر یا همسر و اشتباه در رانندگی یا صدور چک بیمحل سر بیشام و بدون سحری بر بالین گذاشتهاند و برای روزه گرفتن با انواع مشکلات روبه رو هستند، آن وقت دیگر این خاطره ناب، دلنشین نخواهد بود. ماه رمضان که از نیمه میگذرد زندانیان مالی دیه و مهریه، غروبها منتظر معجزه مینشینند تا شاید دستهای نیکوکار کمکشان کنند آنها هم شبهای قدر را کنار خانوادههایشان باشند. آنها از هم بندهایشان شنیدهاند که کرامت مردم در این ایام گسترده میشود و گلریزانهای مهربانی میتواند بسیاری از آنها را از کنج زندان به آغوش گرم خانواده بازگرداند.
آزادی 70 هزار زندانی مالی در 22سال
ستاد دیه کشور از سال 1369 و به ابتکار شهید لاجوردی تاسیس شد. نیکوکاران پیشگام، تا کنون توانستهاند زمینه آزادی بیش از 70 هزار زندانی مالی را فراهم کرده و با بازگشت آنها به خانوادههایشان دهها هزار خانواده را از نگرانی برهانند. خانم «نسرین آذرخش» از نیکوکارانی است که برای آزادسازی زندانیان غیر مقصر تلاش میکند و 6خانواده نیازمند و بدهکار دیه را به زندگی برگردانده است. او در این باره به گزارشگر ما میگوید: من و خانوادهام اصلا کار قابل بیانی انجام ندادهایم، باید از افرادی که نیمی از ثروتشان را برای زیبایی و نجات زندگی نیازمندان هزینه کردهاند، گفت و نوشت.
وی به یکی از نیکوکارانی که اجازه انتشار نامش را نداده اشاره کرده و میگوید: این خیّر فداکار پس از برآورده شدن نذرش همه دارایی 3میلیارد تومانی خود را برای آزادسازی زندانیان مهریه و دیه اختصاص داده و فقط یک آپارتمان برای خودش نگه داشته است و همه ساله 40زندانی توسط او و خانوادهاش آزاد میشوند.
خانم آذرخش خطاب به برخی از افرادی که هنوز برای توجه به همنوعانشان تصمیم نگرفته و مردد هستند، خاطرنشان میکند: همه ما باید این ثروت و امکانات را برای میراث خوارها باقی بگذاریم -آن هم آیا از ما راضی باشند یا نه- بنابراین با توجه به نیاز مبرم خانوادههای زندانیان دیه چه بهتر که با اهدای بخشی از اموال بتوانیم لبخندهای بیشتری را بر لبهای کودکان بنشانیم؛ پس عجله کنیم که فردا دیر است.
فرهنگ آزادسازی زندانی در اسلام
دکتر «حامد میرزابیگی» روانشناس و مشاور خانواده و عضو افتخاری ستاد دیه به گزارشگر ما میگوید: آزادسازی بنده (زندانی) یکی از مهمترین کارهای نیک است که در اسلام به عنوان یکی از عبادات و کفارههای لازم برای بخشش گناه یاد شده، برای همین لازم است به این فرهنگ توجه شود. وی با اشاره به ترویج مراسمی چون جشن عاطفهها و جشن گلریزان ستاد دیه خاطرنشان میکند: خوشبختانه بتازگی بستر خوبی فراهم شده و محکومان جرایم مالی غیرعمد مانند حوادث رانندگی یا محکومیتهای مالی غیرکلاهبرداری از طریق زندان شناسایی میشوند و برای آنها پرونده تشکیل میشود و با کمکی که از سوی خیرین انجام میشود و گذشت رضایتمندانه طلبکاران از زندان آزاد میشوند.
این روانشناس و مشاور خانواده یادآور میشود: مردم و نیکوکاران باید از طریق رسانهها مطلع شوند و بدانند که هدف این ستاد، آزادی زندانیانی است که بدهکارند نه بزهکار، چون با آزاد کردن این زندانیان اعضای چندین خانواده میتوانند به روند عادی زندگی برگردند.
به گفته این عضو ستاد دیه، کمکها هدفمند است. به زندانیان نفقه، زندانیان دیه و چکهای بلامحل که جنبه کلاهبرداری ندارند کمک میشود و مثلا به زندانیان مهریه، فقط تا سقف 20 میلیون تومان کمک شده و مهریه نجومی زیر پوشش قرار نمیگیرد و در اصل تلاشهای ستاد دیه برای آزادی زندانیان، یک سرمایهگذاری اجتماعی است و باید مردم به کمک آن بیایند.
آزادی 13 هزار زندانی غیرعمد تا پایان ماه رمضان
مدیر عامل ستاد دیه کشورنیز در گفتوگو با گزارشگر ما میگوید: 13 هزار زندانی جرایم مالی با برگزاری جشن گلریزان در ماه رمضان آزاد میشوند.
سید اسدا... جولایی میافزاید: همه ساله حدود 10 هزار زندانی جرائم ناخواسته مالی که به دلایل مختلف ناتوان از پرداخت دیون خود هستند آزاد میشوند که امسال با برنامه ریزیهای به عمل آمده قصد داریم با کمک خیرین و دولت با افزایش 30 درصدی، بیش از 13 هزار زندانی آزاد شوند و به آغوش خانوادههایشان برگردند.
مدیر عامل ستاد دیه کشور با بیان اینکه هم اکنون حدود 12 هزار زندانی جرایم مالی غیرعمد اعم از بدهکاران دیه، مهریه، نفقه و محکومان مالی غیر از کلاهبرداری در زندانها به سر میبرند و برای آزادی این شمار زندانی جرایم مالی غیر عمد، 600میلیارد تومان نیاز است ابراز امیدواری کرد بتوان از مجموع این مبلغ، 300 میلیارد تومان را از طلبکاران رضایت گرفت و مابقی از محل کمکهای خیرین و دولت فراهم شود.
رضایت طلبکاران برای گذشت از 270 میلیارد تومان
جولایی همچنین از آزادی 12 هزار و 783 زندانی جرایم مالی غیرعمد در سال گذشته خبر داد و گفت: مبلغ کل بدهی این افراد 509 میلیارد تومان بود که مبلغ 270 میلیارد تومان از طلبکاران رضایت گرفته شد و بقیه آن نقدی به طلبکاران پرداخت شد.
به گفته جولایی پارسال حدود 160 میلیارد تومان کمک مردمی برای آزادی زندانیان ناخواسته مالی جذب شد که از مجموع 12 هزار و 783 زندانی جرایم مالی غیرعمد پارسال، پنج هزار و 38 نفر بدهکاران دیه، هفت هزار و 775 نفر محکومان مالی غیر از کلاهبرداری و 348 نفر نیز زندانیان زن بودند.
این مقام قضایی کشور از وجود دو هزار و 200 زندانی دیه در کشور خبر داده و تصریح میکند: ستاد مردمی رسیدگی به امور دیه، برای این افراد همه تلاشش را به کار گرفته و از دو هزار و 200 زندانی بدهکار دیه حدود 50 درصد زندانیان ناشی از تصادفات رانندگی هستند که باید دیه مصدومان و فوتیها را بپردازند و بقیه مربوط به بدهکاری مالی است.
نظر شما